הסכם ממון להייטקיסטים: 9 עקרונות שחשוב לזכור
מתחתנים? מזל טוב! אם אתם או בני זוגכם עובדים או מייסדים של סטארט-אפ, סקייל-אפ או תאגיד גדול ומבוסס, חשוב שתשקלו לערוך הסכם ממון הלוקח בחשבון את הצרכים היחודיים שלכם. בשנים האחרונות גוברת ההבנה של הייטקיסטים ובני זוגם בנוגע לחשיבות של הסכמי ממון. עבור מייסדים, לגיבוש הסכם ממון חכם יכולים להיות גם יתרונות עסקיים משמעותיים.
הסכם ממון, שלעיתים מכונה גם הסכם זוגיות, הוא הסכם שנערך בין בני זוג להסדרת שלל היבטים הנוגעים לחיים המשותפים שלהם, בעיקר בהיבטים כלכליים-כספיים. בין היתר, ההסכם קובע כיצד יחלקו את הנכסים שלהם במקרה של פרידה או גירושין. יותר ויותר זוגות מבינים שהסכמי ממון אינם מיועדים ״רק לעשירים״. הם מכשיר שמאפשר להקנות מראש לבני הזוג הגנה כלכלית ושקט נפשי, כך שבמקום לדאוג מבעיות כלכליות במקרה של פרידה, יוכלו להתמקד בבניית מערכת היחסים ותכנון העתיד המשותף.
מדוע מומלץ לאנשי הייטק לערוך הסכם ממון?
אהבה ואמון הם חלק חשוב ממערכת יחסים, ובניגוד לתפיסה המיושנת, הסכם ממון אינו משקף היעדר שלהם. הסכם טוב מקנה לבני הזוג הגנה כלכלית ושקט נפשי בהמשך בניית מערכת היחסים - שליטה על נכסיהם, בהווה ובעתיד, במקום להסתכן באי ודאות, בהליכים משפטיים ובעלויות משפטיות כבדות בעתיד.
למרות שזוגות רבים אינם רוצים או מתכננים להיפרד, הם רוצים לייצר מראש ודאות במקרה של פרידה. זאת, במקום להסתכן בוויכוחים ולשאת בעלויות המשפטיות הנלוות לאי הסכמה עתידית בין השניים. האתגרים של זוגות בהם אחד או יותר מבני הזוג עובד בהייטק או מייסד של סטארטאפ הם יחודיים. בין היתר, לנוכח פערים משמעותיים בהכנסה בין בני הזוג ותגמול שכולל רכיבים הוניים (כגון מניות ואופציות). לאלה מתווספים שיקולים כגון עושר משפחתי (למשל, דירות) אשר הורי מי מבני הזוג רוצים לשמור עבור הדורות הבאים.
מדוע הסכם ממון חשוב במיוחד למייסדים של סטארט-אפים?
הסכם ממון נחוץ במיוחד למייסדי סטארט-אפ. בלעדיו, ההשלכות של פרידה או גירושין - ברמה האישית והמקצועית - על המיזם - עלולות להיות כבדות. למשל, בני זוגם עלולים לתבוע את חלקם בחברה וברווחים שנצברו ממנה, חלק מהמוניטין שנצבר או לדרוש פיצוי המתייחס לפוטנציאל העתידי של החברה. תביעה כזו עלולה להשפיע לא רק על מצבכם הכלכלי, אלא גם על אנשים רבים הסומכים עליכם: השותפים, העובדים והמשקיעים. מסיבה זו, משקיעים רבים דורשים מיזמים לערוך הסכם ממון.
מדוע מומלץ לבני זוג של עובד הייטק לערוך הסכמי ממון?
בני זוג של עובדי הייטק ויזמים נדרשים בהקרבה אישית כדי לתמוך בשאיפות המקצועיות והכלכליות של בני זוגם, הכרוכות בשעות רבות של עבודה. לא אחת, בדרך להצלחה העסקית, בני הזוג לוקחים אחריות מוגברת על משק הבית והילדים, מוותרים על הצעות לקידום ואף מבצעים רילוקיישן לעיר או מדינה זרה.
הסכם ממון יכול לספק ביטחון שבמקרה של פרידה (חו״ח) ההקרבה הזו לא תהיה לשווא. למשל, להגדיר פתרון שיתן מענה למורכבות בחישוב שווי אופציות או מניות של חברות טכנולוגיה, בעיקר במקרים בהם החברה אינה נסחרת בבורסה. אפשרות נוספת היא להבטיח שבן הזוג יקבל חלק הוגן ויחסי מהרווחים במקרה של אקזיט, גם אם הוא יתרחש לאחר הפרידה.
האם הסכם ממון מיועד רק לזוגות שבבעלותם נכסים בהיקף משמעותי?
לא. בעבר, הסכמי ממון נתפסו כרלוונטיים בעיקר לזוגות מרובי נכסים. בפועל, הסכמי ממון יכולים לספק לבני הזוג הגנה כלכלית ושקט נפשי, ללא קשר למצבם הכלכלי (הסכם ממון הוא לא ״רק לעשירים״).
אם אתם או בני זוגכם עובדים בתעשיית הטכנולוגיה בישראל, הנה 9 שיקולים שכדאי לזכור בעת עריכת הסכם ממון:
התמודדות עם פערים משמעותיים בהכנסה בין בני הזוג. סוגיה זו משמעותית במיוחד לזוגות בהם אחד מבני הזוג עובד בהייטק ונהנה משכר גבוה (בנוסף למניות, דיבידנדים אופציות וכו׳) ואילו האחר עובד בעבודה בה השכר נמוך יותר. פערים אלה מתבטאים גם בהבדלים בצבירות סוציאליות (קרן פנסיה, קרן השתלמות, זכאות לפיצויי פיטורין וכו׳), שלאורך החיים עשויים להצטבר לסכומים משמעותיים.
חלוקת רכוש. חשוב להגדיר באופן ברור כיצד כל רכוש, נכסים וחובות יחולקו במקרה של פרידה. בכלל זאת, דירות, מניות, אופציות, תיקי השקעות או עסקים בבעלות מי מבני הזוג.
ההסדר בנוגע לאופציות ותוכניות רכישת מניות. עבור רבים, עבודה בהייטק כוללת בנוסף לשכר גם תגמולים הוניים, במסגרת תוכניות אופציות ורכישת מניות (ESOP או ESPP). לצד זאת, לעיתים מקבלים גם תגמולים הוניים מבוססי יעדים. חשוב לשקול להחליט מראש האם אלה ייחשבו כחלק מהמשכורת או כבונוס.
הערכת שווי. השווי של נכסים מסוימים, כגון אופציות ומניות חסומות (RSU), עשוי להיות לא ידוע בעת עריכת ההסכם או להשתנות לאורך זמן. כחלק מכך, חשוב לתת מענה מראש לשלל תרחישים רלוונטיים. למשל, לקבוע מראש שהערכת השווי תהיה מבוססת על ערך "נטו", תוך ניכוי מס רעיוני. כלומר: להתחשב בכך שהעברת רכוש בין בני הזוג לא תחוייב במס, אולם בן הזוג שהנכס נותר ברשותו יחויב במס כאשר יבחר למכור את הנכס למשקיע חיצוני.
לוח הבשלה (vesting). לאופציות ולמניות חסומות עשוי להיות לוח הבשלה, הקובע מתי האדם הופך להיות זכאי לממש את האופציה או למכור את המניה. חיוני לשקול כיצד לוח זה יובא בחשבון במקרה של גירושין.
טיפול כרכוש נפרד או זוגי: אופציות ומניות חסומות עשויות להיחשב כרכוש נפרד (השייך לאחד מבני הזוג לפני הנישואין) או כרכוש זוגי (נרכש במהלך הנישואין). חיוני לקבוע כיצד יטופלו נכסים אלו במקרה של גירושין. סוגיה נוספת בהקשר זה רלוונטית בעיקר לכאלה המקימים זוגיות בשלב מתקדם בחייהם, או נכנסים לנישואים שניים או שלישיים. ייתכן שיש להם משאבים כלכליים משלהם שהם רוצים לשמור בנפרד, במיוחד אם יש להם ילדים ממערכת יחסים קודמת.
בעלות על עסק: אם לכל אחד מבני הזוג יש עסק, חשוב לקבוע כיצד העסק יטופל במקרה של גירושין. למשל, קביעה מראש שבן הזוג הפעיל בעסק יהיה חייב/זכאי לרכוש את חלקו של בן הזוג האחר. יש לשקול את ההשלכות של מערכת היחסים האישית והמשפטית של בן הזוג עם שותפים בעסק.
סודיות ואי תחרות: במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה מומלץ לכלול הוראות בהסכם הממון להגנה על מידע סודי, כגון סודות מסחריים או מידע עסקי קנייני ומפתיחת עסק מתחרה, בתנאים מסוימים.
השלכות מס: לאופציות ולמניות חסומות עשויות להיות השלכות מס בעת מימושן או מכירתן. חשוב לשקול כיצד יטופלו השלכות מס אלו.
עו"ד רויטל כרם מלווה יזמים, שכירים ובעלי עסקים בהסדרת מערכת היחסים הרכושית המשפחתית. לעו"ד רויטל כרם נסיון של למעלה מ-30 שנה בליווי לקוחותיה דרך כלל נקודות הציון המשמעותיות בחיים, ובפרט בהסכמי ממון, נישואין, גירושין, אימוץ, הורות, נאמנויות, צוואות ומימוש ירושות.
コメント