סיפור הצלחה: אלמן תבע חצי מדירה שאלמנתו הורישה לילדיהם. כיצד דחינו את התביעות, ומהן התובנות?
אז למה כל כך חשוב לערוך צוואה והסכם ממון? משרדנו ייצג מנהל עיזבון בהליכים מול אלמן שתבע לקבל רכוש שאשתו המנוחה ציוותה לילדים. השופט ארז שני דחה את כל התביעות וגם חייב את האלמן בהוצאות משמעותיות. לפרסום בגלובס על התיק לחצו כאן.
בני זוג עם שלושה ילדים קטינים היו נשואים משך 18 שנה, עד שהאישה נפטרה. האלמן תבע מחצית מהדירה בה חי עם אשתו המנוחה במשך 16 שנים, שהאישה הורישה לילדים. בית המשפט קבע כי האישה הורישה לאלמן ביד רחבה, וחייב אותו לשלם 125 אלף שקל בגין הוצאות מנהל העיזבון וילדיו שלו.
האלמן הגיש תביעה על דירת המחלוקת בטענה ל"שיתוף בנכס ספציפי". לפיה, הוא זכאי למחציתו למרות שלא מדובר בנכס שנרכש במאמץ משותף בשנות הנישואים, שכן התקיים שיתוף. האלמן הסתמך על שנות מגוריהם המשותפים הממושכים ועל השקעות כספיות בדירה לטענתו. לנוכח תביעות רבות שהגיש האלמן לקבלת כספים מהעיזבון, מונה לקטינים אפוטרופוס לדין.
עו״ד כרם טענה בשם מנהל העיזבון כי בני הזוג שמרו על הפרדה רכושית בחייהם לצד חשבון משותף, החזיקו בנכסים בנפרד, וכי הדירה היא פרי כספי הורי המנוחה, ולא הוסכם בין המנוחה לאלמן על שיתוף בה, אלא להפך.
השופט ארז שני מבית המשפט לענייני משפחה דחה את התביעה של האלמן וחייב אותו לשלם הוצאות משמעותיות ביותר למנהל העיזבון ולילדיו שלו. בין היתר, השופט קבע כי ״שיתוף ספציפי בנכס חיצוני נשלט על־ידי שיקולי הגינות וצדק".
הפסיקה מכירה בכך שבני זוג יכולים לצבור נכסים משותפים בזמן הנישואים, ועדיין לכל אחד יש את הרכוש הנפרד שלו. זהו מקרה נוסף המחדד עד כמה בנייה מוקפדת של צוואה והסכם ממון משמעותיים כדי להגן על הילדים גם מתרחישי קיצון.
תובנות עיקריות נוספות שמעלה התיק:
כדי ליהנות משקט נפשי בידיעה שרצונותיך יתממשו לאחר לכתך, מומלץ לשקול הכנת צוואה בכל גיל, במיוחד אם ברשותכם נכסים או ילדים קטינים. טבעי לדחות את העיסוק בהכנת צוואה לעתיד, במחשבה שנותר עוד די זמן לערוך אותה. אבל המציאות היא שמחלות, תאונות ואירועים בלתי צפויים עלולים לקרות בכל גיל. ניתן לעדכן את הצוואה לאורך החיים בהתאם לשיקולים המשתנים. בהיעדר צוואה, רכושכם יחולק על פי חוק, שאולי לא יהלום את הרצונות שלך.
בצוואה חשוב לקחת בחשבון את האופן בו יחולקו הנכסים ליורשים, ובפרט כיצד לשמור על הנכסים לדורות הבאים. הנכסים נצברו בעמל רב – שלכם או של מי שהוריש לכם אותם. לכן, ההמלצה היא לעצב את הצוואה באופן שיאפשר להגן על הנכסים, ובהתאם גם על הילדים, מפני דרישות של בני זוג (קיימים או עתידיים) שלכם, של הילדים או מפני נושים. לפרטים נוספים לחצו כאן.
חשוב להסדיר היטב נכסים כמו דירות וחשבונות משותפים. למשל, מקרה בעייתי החוזר במשפחות רבות הוא שברבות הימים, אחד היורשים, שהיה שותף לחשבון הבנק, טוען כי כל או חלק מהכספים בחשבון המשותף בבנק שייכים לו, למרות שזה אינו המצב. למשל, שהם ניתנו לו במתנה. מקרה נפוץ אחר הוא שהיורשים בוחרים לתבוע את השותף שנותר בחיים על פעולות שביצע בחשבון. זאת, בין אם אלה התבצעו לפני או אחרי הפטירה. לפרטים נוספים לחצו כאן.
מספר תיק: 5196-07-21
עו"ד רויטל כרם מלווה פרטים וזוגות בתהליכי עריכת צוואות, הסדרת ההורשה וסכסוכי ירושה. עו"ד רויטל כרם מלווה את לקוחותיה דרך כלל נקודות הציון המשמעותיות בחיים, ובפרט בהסכמי ממון, נישואין, גירושין, אימוץ, הורות, נאמנויות, צוואות, סכסוכי ירושה ומימוש ירושות.
Comments